Από τον Σεπτέμβριο της Β΄ Λυκείου δουλεύουμε τα μαθήματα που αποκλειστικά μας απασχολούν για τη Γ΄ Λυκείου. Στόχος τα όνειρά μας!
Διαδικτυακά μαθήματα Β΄& Γ΄ Λυκείου
Ο όρος "διαδικτυακά μαθήματα" είναι ευρέως γνωστός, γι' αυτό και χρησιμοποιείται και εδώ. Το εξ αποστάσεως μάθημα δεν είναι απλά μία ψηφιακή γραφίδα, ένα μικρόφωνο, μία κάμερα, μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης. Η εξ αποστάσεως μάθηση περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλαίσιο παραγόντων και εκπαιδευτικών εργαλείων που θα πρέπει να πληρούνται και να υπάρχουν στη διάθεση των μαθητών και καθηγητών, ώστε η μάθηση να είναι πραγματικά αποτελεσματική.
Έχοντας ξεκαθαρίσει πλέον τους στόχους μας ξεκινάμε την ύλη της Γ΄ Λυκείου, δουλεύοντας ταυτόχρονα την ύλη που μας είναι απαραίτητη από τη Β΄ Λυκείου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές που ενδιαφέρονται για το Θετικό πεδίο ή το πεδίο των σχολών Υγείας, και στοχεύουν να εξαντλήσουν τη δυναμική τους για να εισαχθούν στη σχολή της 1ης τους προτίμησης.
Τα τμήματα (εφόσον επιλεγεί αυτός ο τρόπος) απαρτίζονται, μετά από επιλογή, από 5 μαθητές το μέγιστο.
Τα μαθήματα από αποτελούνται από 3 κύκλους:
- Α κύκλος: Σεπτέμβριος 2026 - Μάιος 2026
- Β κύκλος: Ιούνιος 2026 - Ιούλιος 2026
- Γ κύκλος Σεπτέμβριος 2026 - Ιούνιος 2027
Οι μαθητές που θα τελειώσουν τον Α κύκλο είναι και οι μόνοι που έχουν δικαίωμα εγγραφής στους κύκλους Β και Γ.
Ποιοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα - διαδικασία εγγραφής
Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου και οι στόχοι τους περιλαμβάνουν σχολές από το Θετικό πεδίο ή το πεδίο σχολών Υγείας μπορούν να εγγραφούν υπό προϋποθέσεις στον Α κύκλο μαθημάτων. Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου στη metaμάθηση αυτοδικαίως μπορούν να εγγραφούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα.
Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο πρόγραμμα είναι:
- Η συμπλήρωση φόρμας - αίτησης ή η τηλεφωνική επικοινωνία για τον καθορισμό της 1ης συνάντησης με τους γονείς και τον μαθητή /τρια.
- Η υλοποίηση της 1ης συνάντησης με τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου 1 έως 1,5 ωρών, στην οποία θα συζητηθούν οι στόχοι του μαθητή, οι λεπτομέρειες του προγράμματος και θα γίνει μια πρώτη απόπειρα διερεύνησης των μαθησιακών χαρακτηριστικών του μαθητή /τριας.
- Η υλοποίηση 2ης συνάντησης με τον μαθητή /τρια στα πλαίσια του προσανατολισμού για την αποσαφήνιση των στόχων που θα θέσει και την περαιτέρω διερεύνηση των μαθησιακών του χαρακτηριστικών.
- Η συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου - ασκήσεων για τη διερεύνηση του επιπέδου γνώσεων που διαθέτει ο μαθητής /τρια εκείνη τη στιγμή.
- Η ύπαρξη κενής θέσης σε τμήμα που ταιριάζει στους στόχους, το προφίλ και τα μαθησιακά χαρακτηριστικά του μαθητή.
Υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται
Ένα tablet ή ένας φορητός Η/Υ (laptop) ή ένας σταθερός Η/Υ με λειτουργική κάμερα, μικρόφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο είναι υπέρ αρκετά για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ακόμα και ένα κινητό θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες αλλά δεν προτείνεται. Το κινητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη άνεση για όλα τα υπόλοιπα, όπως εργασίες, αξιολογήσεις, eTheory, eTest.
Καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων είναι απαραίτητο η κάμερα να είναι ανοικτή. Τα μαθήματα δεν είναι σεμινάρια ούτε διαλέξεις, είναι κανονικά μαθήματα και είναι απαραίτητη η οπτική επαφή του καθηγητή με τον μαθητή.
Υποχρεώσεις μαθητών στο πρόγραμμα
Συμμετοχή στο μάθημα
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο μάθημα κρατούν σημειώσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του καθηγητή τους και οργανώνουν τις σημειώσεις τους σε τετράδια, όπως τους έχει υποδειχτεί κατά την έναρξη των μαθημάτων.
Λύνουν τα παραδείγματα που τους ζητείται από τον καθηγητή τους και με τη χρήση του κινητού τους τα αποστέλλουν άμεσα στον καθηγητή τους όπως θα τους υποδειχτεί κατά την έναρξη των μαθημάτων.
Το μάθημα είναι διαδραστικό και κατά ένα μεγάλο του μέρος στηρίζεται σε μεθόδους διερευνητικής μάθησης, γεγονός που επιβάλλει την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτό. Εκφράζουν την άποψη τους, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους, προς όφελος όλης της ολιγομελούς ομάδας που συμμετέχουν.
Εργασίες σε κάθε μάθημα
Σε κάθε μάθημα ανατίθεται εργασία στους μαθητές, με τη θεωρία που θα πρέπει να μελετήσουν και τις ασκήσεις που θα πρέπει να κάνουν εκτός από τη τυχόν συμμετοχή τους σε eTheory και eTest. Οι μαθητές υλοποιούν τις εργασίες τους και στον προκαθορισμένο χρόνο αναρτούν τις εργασίες τους στην πλατφόρμα εκπαίδευσης.
Test κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές συμμετέχουν σε ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες που αποστέλλουν άμεσα προς διόρθωση στον καθηγητή τους με τον υποδεδειγμένο τρόπο.
Προσομοιώσεις
Οι μαθητές συμμετέχουν σε τρίωρες προσομοιώσεις σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα προσομοιώσεων όπως αυτό αναρτάται στη σελίδα του μαθήματος και εκτός των ωρών μαθήματος. Οι προσομοιώσεις από τους μαθητές γράφονται με επιτήρηση με ανοικτές κάμερες και μικρόφωνα καθ' όλη τη διάρκεια της προσομοίωσης. Στο τέλος αυτής αναρτούν τις απαντήσεις τους στην πλατφόρμα εκπαίδευσης με εύκολο τρόπο.
Πρόγραμμα παράλληλων επαναλήψεων
Τον Δεκέμβριο του Α κύκλου ξεκινά το πρόγραμμα των παράλληλων επαναλήψεων. Οι μαθητές υλοποιούν εργασίες δεκαπενθήμερης συνήθως διάρκειας κατά την οποία εμπλέκονται με ερωτήσεις και ασκήσεις από τις ενότητες της ύλης που έχουν ολοκληρωθεί έτσι ώστε να κρατούν διαρκώς στο προσκήνιο την ύλη που έχει ολοκληρωθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και τον Δεκέμβριο του Γ κύκλου οπότε και ξεκινά η τελική επανάληψη του μαθήματος.
Διαδικτυακά μαθήματα Φυσικής Γ΄ Λυκείου
Πρόγραμμα των κύκλων εκπαίδευσης
Α κύκλος
Τα μαθήματα του Α κύκλου ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025 και ολοκληρώνονται τον Μάιο του 2026 την προπαραμονή έναρξης των ενδοσχολικών εξετάσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μάθημα δύο φορές την εβδομάδα από 1,5 ώρα σε κάθε μάθημα (4 διδακτικές ώρες στο σύνολο εβδομαδιαίως). Ακολουθεί παράδειγμα εβδομαδιαίου προγράμματος Α κύκλου:
Τρίτη | 17:00 - 18:30 |
Παρασκευή | 17:00 - 18:30 |
Β κύκλος
Το πρόγραμμα μαθημάτων του Β κύκλου περιλαμβάνει μάθημα 4 φορές την εβδομάδα από 1,5 ώρα σε κάθε μάθημα (8 διδακτικές ώρες στο σύνολο εβδομαδιαίως) και ολοκληρώνεται σε 7 εβδομάδες μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο του 2026. Ακολουθεί παράδειγμα εβδομαδιαίου προγράμματος Β κύκλου:
Δευτέρα | 10:00 - 11:30 |
Τρίτη | 10:00 - 11:30 |
Τετάρτη | 10:00 - 11:30 |
Πέμπτη | 10:00 - 11:30 |
Γ κύκλος
Το πρόγραμμα μαθημάτων του Γ κύκλου περιλαμβάνει μάθημα 2 φορές την εβδομάδα από 1,5 ώρα σε κάθε μάθημα (4 διδακτικές ώρες στο σύνολο εβδομαδιαίως) και ξεκινά την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 και ολοκληρώνεται δύο ημέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων. Θα γίνουν και δύο τουλάχιστον μαθήματα την παραμονή και προπαραμονή της ημέρας του Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος. Ακολουθεί παράδειγμα εβδομαδιαίου προγράμματος Γ κύκλου:
Τρίτη | 17:00 - 18:30 |
Παρασκευή | 17:00 - 18:30 |
Κατά τα άλλα ακολουθείται το πρόγραμμα των διακοπών και αργιών που είναι αναρτημένο για κάθε Ακαδημαϊκό έτος εδώ.
Ενημερώσεις γονέων
Εάν είστε ελαφρώς εξοικειωμένοι με την πλοήγηση στο διαδίκτυο, με τους κωδικούς που θα έχετε, θα μπορείτε να εισέρχεστε όποτε θέλετε στην πλατφόρμα και να βλέπετε τις:
- Αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες των καθηγητών στις εβδομαδιαίες εργασίες που ανατίθενται στο παιδί σας. Έτσι θα έχετε μια σαφή μια εικόνα σε κάθε μάθημα της προόδου του παιδιού σας.
- Αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες στα Τest που γράφει το παιδί σας.
- Αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες στα Διαγωνίσματα που γράφει το παιδί σας.
- Βαθμολογίες στα eTheory που γράφει το παιδί σας. Περισσότερα για τα eTheory μπορείτε να δείτε εδώ.
- Βαθμολογίες στα eTest που γράφει το παιδί σας.
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την πλοήγηση στο διαδίκτυο διαδίκτυο, κάθε ένα μήνα ή στο κλείσιμο κάθε αυτοτελούς ενότητας (4 εβδομάδες) λαμβάνεται στο email σας, την "Επισκόπηση μαθησιακής πορείας", που περιλαμβάνει όλες τις βαθμολογίες και αξιολογήσεις που θα μπορούσατε να βλέπατε καθημερινά με την πρόσβασή σας στην πλατφόρμα και ακόμα μια αναλυτική, έγγραφη ενημέρωση από τον καθηγητή του παιδιού σας για την πορεία του στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Επίσης θα μπορούσατε να μιλήσετε τηλεφωνικά οποιαδήποτε στιγμή κρίνεται αναγκαίο με τον υπεύθυνο του παιδιού σας ή να κλείσετε ένα ραντεβού για ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τρόποι πραγματοποίησης των μαθημάτων - Δίδακτρα
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τους παρακάτω τρόπους:
- ολιγομελή ομοιογενή τμήματα, μετά από επιλογή 5 μαθητών, το μέγιστο.
- κλειστά group μαθητών, 2 - 4 μαθητών, από μαθητές που συνήθως γνωρίζονται μεταξύ τους.
- ιδιαίτερα μαθήματα.
Τα δίδακτρα του προγράμματος ανά κύκλο είναι μηνιαία και εξαρτώνται από τον τρόπο πραγματοποίησης των μαθημάτων, εκτός των ιδιαιτέρων μαθημάτων που τα δίδακτρά τους υπολογίζονται ανά εβδομαδιαίο μάθημα. Τα δίδακτρα θα τα συζητήσετε στην 1η συνάντηση μετά την επιλογή του τρόπου πραγματοποίησης των μαθημάτων.
Η καταβολή τους γίνεται από τα κανάλια που διαθέτει το τραπεζικό σύστημα και στη συνέχεια κάθε καταβολής αποστέλλεται στο email που μας έχετε υποδείξει το παραστατικό σας.
Τα μηνιαία δίδακτρα είναι και οι μοναδικές οικονομικές σας υποχρεώσεις για το πρόγραμμα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Τα μαθήματα που θα υλοποιηθούν στο τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
- Τυχόν επιπλέον μαθήματα που θα αποφασιστεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του τμήματος (ή group).
- Τις προσομοιώσεις των εξετάσεων που διεξάγονται, εκτός των ωρών διδασκαλίας με επιτήρηση, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα.
- Προσωπική συμβουλευτική ανά δίμηνο στους μαθητές με θέματα διαχείρισης χρόνου - τρόπου αποδοτικής μελέτης, κ.λ.π.
- Το πρόγραμμα προσανατολισμού αξίας 150€ που για τους μαθητές του προγράμματος προσφέρεται δωρεάν και υλοποιείται πριν την έναρξη των μαθημάτων.
- Το πρόγραμμα συμπλήρωσης μηχανογραφικού αξίας 150€ που για τους μαθητές του προγράμματος προσφέρεται δωρεάν.
- Πρόσβαση στην πλατφόρμα μαθημάτων και σε μαθήματα ασύγχρονης συμπληρωματικής μάθησης που θα τους υποδείξει ο καθηγητής τους