Δανειζόμενοι την έκφραση που χρησιμοποιείται, μιλάμε για "επαγγελματικό προσανατολισμό" και μόνο γι' αυτό. Για εμάς αυτή η έκφραση αποκλειστικά για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου έχει τελείως διαφορετική διάσταση.

Πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού αποκλειστικά για μαθητές

Ξεκινώντας ένας μαθητής την προσπάθεια του ακόμα και από την Α΄Λυκείου πρέπει να έχει μέσα του ένα ισχυρό γιατί. Γιατί να μελετήσει, γιατί να προσπαθήσει, για πιο λόγο θα πρέπει ενδεχομένως να λειτουργήσει διαφορετικά απ΄ότι έκανε μέχρι εκείνη το στιγμή.Επαγγελματικός προσανατολισμός αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου

Κατά την άποψή μας ο προσανατολισμός ενός μαθητή θα πρέπει να εμπεριέχει μια παιδαγωγική οπτική και σε αυτή την ηλικία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται η λέξη επαγγελματικός, όχι για λόγους τυπικότητας, αλλά για λόγους ουσίας. Δεν ψάχνει για επάγγελμα, αν έψαχνε θα έπρεπε να αναζητήσει την επόμενο του βήμα μετά το Λύκειο στα ΙΕΚ. Λέγονται Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί καταρτίζουν τους εκπαιδευόμενους σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ,που αμέσως μετά την αποφοίτησή τους θα μπορούν να εξασκήσουν.

Ένα παιδί θα πρέπει να δημιουργήσει όνειρα σε αυτή την ηλικία για το πως θα ήθελε να είναι η ενήλικη ζωή του. Θα πρέπει να του δοθούν τα ερεθίσματα να φτιάξει το δικό του όραμα για τη ζωή του και μπορεί να το κάνει με την κατάλληλη καθοδήγηση.

Τα επαγγέλματα και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι το άγχος των γονιών που δεν θα πρέπει να μεταφέρεται στα παιδιά με αυτό τον τρόπο. Τότε είναι που πραγματικά μπορεί να τα οδηγήσουμε σε δρόμους, που όχι απλά δεν είναι η επιλογή τους, αλλά δεν τα εκφράζουν και δεν μπορούν να εκφραστούν, με συνέπεια την αποτυχία ως ενήλικες. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν σχολές ευκαιρίας,

Δεν υπάρχουν επαγγέλματα με μέλλον, υπάρχουν παιδιά με μέλλον.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τις ευκαιρίες και τα εργαλεία να το δημιουργήσουν.

Θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουμε στο μαθητή ποιο είναι το επόμενο ακαδημαϊκό στάδιο απ' αυτό που βρίσκεται τώρα. Τι σημαίνει Πανεπιστήμιο και πολύ περισσότερο τι σημαίνει το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο για τον ίδιο τον μαθητή. Πως μπορεί να το εκμεταλλευτεί, πως μπορεί ουσιαστικά να επενδύσει σε αυτά τα φοιτητικά του χρόνια και τι έχει να κερδίσει απ' αυτά. Θα πρέπει να οδηγήσουμε τον μαθητή να απαντήσει μέσα του με σαφήνεια, το γιατί θέλει να κάνει αυτή την επιλογή που είναι έτοιμος να κάνει και γιατί δεν θέλει τις υπόλοιπες επιλογές.

Η αξία δεν βρίσκεται στα "αναγνωρισμένα" πτυχία, αλλά στο χέρι που κρατά αυτά τα πτυχία.

Για να δημιουργήσει αυτή την αξία στον εαυτό του θα πρέπει να κάνει επιλογές που πραγματικά τον εκφράζουν, οπότε θα είναι και πιο εύκολο να εκμεταλλευτεί τις σπουδές του και να δώσει μορφή στο όνειρο του για τον ίδιο.

Επαγγελματικός προσανατολισμός αποκλειστικά για μαθητές ΛυκείουΤο Πανεπιστήμιο είναι σαν ένα μεγάλο παράθυρο με θέα. Άλλη θέα αντικρίζει κάποιος από τη Νομική, άλλη από την Ιατρική, άλλη από τους Ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου κ.ο.κ.. Θα πρέπει αρχικά αυτή η θέα να μας αρέσει και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε σ΄ένα μόνο σημείο της θέας αυτής, εκεί θα επενδύσουμε και έτσι σιγά σιγά θα δημιουργήσουμε την αξία για τον εαυτό μας.

Θα μιλήσουμε στο μαθητή για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τι σημαίνουν και πως τα αποκτά κανείς. Πρέπει να γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δικαιωμάτων κατακτάται κατά τις προπτυχιακές σπουδές και όχι με μεταπτυχιακά. Ναι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική του επιλογή αφού όμως πρώτα έχουν ξεκαθαριστεί μέσα στο μυαλό του πιο ουσιώδη πράγματα.

Ένα παιδί για να περάσει με σχετική ωριμότητα και επιτυχώς αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να έχει φτάσει στην Α΄Λυκείου, στο τέλος της οποίας εντοπίζεται και το ιδανικότερο χρονικό παράθυρο για να κάνει και τις αρχικές του επιλογές. Έχει γνωρίσει τα περισσότερα επιστημονικά πεδία μέσω των μαθημάτων του και είναι σε ακόμα καλύτερη θέση να διακρίνει τα θέλω του.


Για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος προσανατολισμού αποκλειστικά για μαθητές, που θα ακολουθήσουν το δρόμο των Πανελληνίων εξετάσεων διεκδικώντας μία θέση σε Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο, ενημερωθείτε εδώ.